Graviola

Graviola

Graviola

Graviola jest rośliną pochodzącą z Ameryki łacińskiej. I chociaż dla wielu z Nas jest mało znana jej cenne właściwości prozdrowotne są wykorzystywane na całym świecie przede wszystkim jako lek na choroby nowotworowe. Należy również wspomnieć, że w Ameryce Południowej Graviola jest dobrze znana a jej właściwości prozdrowotne są wykorzystywane od wielu wielu lat. W celach leczniczych wykorzystuje się różne części rośliny zaczynając od korzeni, liści, żywicy, owoców, nasion kończąc na korze. Jednak głównie w liściach znajdują się substancje wykazujące silne działanie przeciwnowotworowe. Warto tutaj wspomnieć, że właściwości przeciwnowotworowe zostały potwierdzone wieloma badaniami. Jednak to nie jedyne cenne właściwości te egzotycznej rośliny ale o tym w dalszej części artykułu.

Dlaczego warto spożywać Graviolę?

Jak już wcześniej zostało wspomniane graviola wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe (działa o wiele silniej niż chemioterapia).

  • Wykazuje również właściwości przeciwbólowe, antybakteryjne,przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze,
  • Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • Obniża również ciśnienie,
  • Pomocna przy schorzeniach wątroby oraz przy reumatyzmie,
  • Jest bogactwem wielu witamin min. witaminy A, E, C, K oraz witamin z grupy B a także minerałów takich jak magnez, fosfor, żelazo, wapń, sód, potas. oraz cynk,
  • Zawiera także kwas foliowy niezbędny dla kobiet w ciąży,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Zapobiega powstawaniu wrzodów,
  • Zwalcza wirusy,
  • Pomocna przy biegunkach,
  • Polecana osobom borykającym się z astmą.

Graviolę możemy spożywać na surowo, w postaci soków jak również tabletek.

Ważne:
Mimo wielu cennych właściwości prozdrowotnych oraz szerokiego spectrum działania należy stosować graviolę z umiarem a w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *