Gruszki

Gruszki

Gruszki

Owoc ten znany był w Europie w czasach prehistorycznych jednak w Polsce zadomowiły się nieco później. Każdy z Nas wie, ze zarówno świeże owoce jak i warzywa powinny zagościć w Naszych domach na stałe. Gruszka jest owocem o naprawdę niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Jako jedna z nielicznych zawiera minerał, który poprawia funkcjonowanie tarczycy-mowa o jodzie. Jednak posiada również wiele innych cennych właściwości które sprawiają, że jest nie do przecenienia.

Właściwości gruszek

Do spożywania owoców nie trzeba nikogo przekonywać nawet dzieci.

Warto włączyć je do swojego codziennego menu na stałe albowiem :

  • Posiadają niski indeks glikemiczny,
  • Są niezastąpionym źródłem witamin ( A, C, PP, witamin z grupy B) oraz minerałów ( potasu, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, jodu oraz boru),
  • Dzięki sporej zawartości błonnika pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit oraz cały układ pokarmowy,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Dzięki zawartości karotenoidów oraz flawonoidów łagodzi chroniczne stany zapalne,
  • Poprawia procesy trawienia. Doskonała również na wzdęcia oraz zaparcia dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób jelita grubego,
  • Zawartość przeciwutleniaczy zapobiega również chorobom nowotworowym,
  • Bor zawarty w gruszkach wpływa na poprawę pracy mózgu,
  • Owoc ten wpływa również na obniżenie ciśnienia oraz zmniejsza ryzyko udaru,
  • Gruszki zadbają również o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Ciekawostką może być fakt, że mimo niezbyt niskiej kaloryczności gruszki powinny znaleźć się w dietach osób odchudzających się. Swoje zastosowanie znalazły również w kosmetyce albowiem wykazują działanie ujędrniające skórę i co ważne chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *