Grzyby Shiitake

Grzyby Shiitake

Grzyby Shiitake

Grzyby Shiitake zwane również twardziakiem jadalnym rosną na martwych pniach drzew głównie dębu, kasztanowca oraz buku na terenach wschodniej Azji. Znalazły zastosowanie nie tylko w kuchni albowiem wykazują wiele cennych właściwości prozdrowotnych które były znane i wykorzystywane od wieków w medycynie Dalekiego Wschodu. „Zyskały” miano eliksiru życia. W Polsce nie cieszą się zbytnią popularnością oraz zainteresowaniem jednak na Świecie są produktem bardzo rozpowszechnionym. I nic dziwnego albowiem grzyby te są skarbnicą wielu cennych składników które zapewnia dobre zdrowie na długie lata. Jakie? O tym w dalszej części artykułu.

Właściwości prozdrowotne oraz składniki odżywcze grzybów Shiitake

O dobroczynnym wpływie grzybów Shiitake można pisać wiele.

Oto najważniejsze z nich.

  • Są skarbnicą witamin min. witaminy C, D, A, E, PP witamin z grupy B oraz kwasu foliowego,
  • Wykazują dużą zawartość minerałów- magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, sodu oraz cynku,
  • Wzmacniają układ odpornościowy,
  • Wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi,
  • Są doskonałe na zszargane nerwy albowiem działają kojąco,
  • Zapobiegają miażdżycy,
  • Co bardzo ważne wykazują silne działanie przeciwnowotworowe,
  • Przeciwdziałają cukrzycy,
  • Wykazują działanie przeciwzakrzepowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe,
  • Działają niczym antybiotyk,
  • Chronią przed skutkami chemioterapii,
  • Są skuteczne w walce z grzybicą oraz innymi chorobami skóry.
Japończycy grzyby Shiitake uważają za eliksir nie tylko dla duszy ale również dla ciała. Na Świecie zyskuje coraz większe zainteresowanie oraz grono zwolenników i nic dziwnego. Nie na darmo grzyby te zyskały miano „ELIKSIRU ŻYCIA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *