Imbir i jego wpływ na zdrowie

Imbir i jego wpływ na zdrowie

Imbir i jego wpływa na zdrowie

Imbir cieszy się coraz większą popularnością w kuchni, jako dodatek do mięs oraz sałatek. Ale czy wiemy jak wiele posiada cennych właściwości zdrowotnych? Od lat używany był jako lekarstwo na wiele dolegliwości oraz pomoc w leczeniu schorzeń. Bardzo często używany jest w postaci sproszkowanej jednak warto sięgnąć po świeży korzeń imbiru.

Właściwości imbiru

Imbir nie tylko kusi Nas pięknym aromatem, ale również wykazuje wiele właściwości leczniczych.

Do najważniejszych z nich należą:

  • Wykazuje sile działanie przeciwbólowe, przeciwwymiotne oraz przeciwzapalne,
  • Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów zapobiega chorobom nowotworowym,
  • Jest niezastąpiony przy bólach brzucha, grypie, przeziębieniu oraz bólu gardła,
  • Dzięki właściwościom rozgrzewającym pomocny przy chorych stawach,
  • Działa żółciopędnie oraz rozkurczowo,
  • Pomocny przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych,
  • Wskazany osobom borykającym się z migreną albowiem zmniejsza ich częstotliwość,
  • Wpływa na poprawę koncentracji,
  • Jest bogaty w witaminy ( C, B6) oraz składniki mineralne ( magnez, potas, żelazo, wapń),
  • Wspomaga pracę mózgu,
  • Sprawdzi się przy bólach miesiączkowych ponieważ działa rozkurczająco,
  • Pozytywnie wpływa na układ krążenia,
  • Hamuje reakcje alergiczne,
  • Wskazany osobom po chemioterapii,
  • Wpływa na poprawę apetytu oraz wspomaga trawienie,
  • To doskonała ochrona przed wrzodami albowiem wzmaga wydzielanie śluzu,
  • Opóźnia procesy starzenia,
  • Obniża poziom cholesterolu,
  • Wykazuje silne działanie odtruwające organizm,
  • Doskonały na zgagę.

Doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do zup, surówek oraz mięs. W okresie gdy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia warto dodać plasterek świeżego imbiru do herbaty. Jest naturalnym antybiotykiem na wiele dolegliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018