Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny

Nie raz „obiło” Nam się o uszy, że dany produkt ma niski indeks glikemiczny. Ale czym on jest wie niewielu. Tak więc indeks glikemiczny nazywany również wskaźnikiem glikemicznym jest parametrem, który służy do klasyfikacji węglowodanów a dokładniej ich tempie wchłaniania się. Przede wszystkim jest pomocny osobom borykającym się z cukrzycą ale nie tylko albowiem wykorzystują go również osoby będące na dietach odchudzających oraz wszyscy, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Produkty, które mają niski lub też średni indeks glikemiczny pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi po posiłkach.

Produkty można podzielić na takie o:

  • Niskim indeksie glikemicznym – oznacza wszystkie te produkty, po których spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta powoli.
  • Średnim indeksie glikemicznym – oznacza te produkty po których poziom cukru we krwi wzrasta w tempie średnim.
  • Wysokim indeksie glikemicznym – oznacza wszystkie te produkty, po spożyciu których poziom cukru we krwi wzrasta bardzo szybko. W przypadku diabetyków konieczne jest wstrzyknięcie dużych dawek insuliny.

Dietą opartą się na niskoglikemicznych produktach muszą stosować cukrzycy albowiem zapobiega ona wahaniom cukru we krwi. Jednak wszyscy Ci, którzy chcą się zdrowo odżywiać oraz cieszyć się filigranowa sylwetka powinny zwracać również uwagę na indeks glikemiczny kupowanego produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *