Jabłecznik na półkruchym cieście z kokosową bezą

Jabłecznik na półkruchym cieście z kokosową bezą

Witam wszystkich serdecznie. Dzisiaj przepis na pyszny jabłecznik z kokosowa bezą. Ciasto nie tylko doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawki ale również na wszelkie uroczystości i święta.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru ( ja dałam pół)
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

1 litr musu z jabłek.

WYKONANIE:

Ciasto:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Za pomocą noża łączymy mąkę z margaryną. Powstanie kruszonka. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie 32×20). Na ciasto wykładamy mus z jabłek.

Czas na przygotowanie bezy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania partiami cukier oraz budyń w proszku. Gdy piana jest lśniąca i gęsta dodajemy wiórki kokosowe-mieszamy. Gotowa pianę wykładamy na mus jabłkowy. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około godziny.

Jabłecznik na półkruchym cieście z kokosową bezą
Jabłecznik na półkruchym cieście z kokosową bezą

Ciacho smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie koniecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018