„Jabłko miłości” – Bakłażan

"Jabłko miłości" - Bakłażan

„Jabłko miłości” – Bakłażan

Chociaż bakłażan uważany jest za warzywo to jednak z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Zresztą to chyba ma najmniejsze znaczenie albowiem najważniejsze jest to, że jest nie tylko smaczny ale również bardzo zdrowy. Nie tylko wpłynie pozytywnie na Nasze ogólne samopoczucie ale również jest w stanie zapobiec wielu schorzeniom oraz dolegliwościom. Każdy doskonale wie, ze zarówno owoce jak i warzywa powinny być nieodłącznym elementem odpowiednio zbilansowanej diety. Jeżeli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem oraz samopoczuciem nigdy o tym nie zapominajmy!!!

Wartości odżywcze oraz właściwości prozdrowotne bakłażanów

Jak każdy owoc czy warzywo jest pełen witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

  • Jest niskokaloryczny dlatego też z chęcią wykorzystywany jest podczas diet odchudzających,
  • Wykazuje silne właściwości przeciwutleniające,
  • Pozytywnie wpływa na krążenie krwi,
  • Zapobiega powstawaniu miażdżycy,
  • Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • Reguluje poziom złego cholesterolu,
  • Wspomaga usuwanie z organizmu toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii,
  • Zwalcza wolne rodniki,
  • Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się,
  • Pozytywnie wpływa na pracę mózgu,
  • Poprawia pamięć oraz koncentrację,
  • Zapobiega powstawaniu anemii,
  • Pozytywnie wpływa także na wzrok,
  • Wykazuje również działanie przeciwbólowe.

Bakłażan niby znany a jednak za rzadko stosowany w Naszej kuchni.

Czy nie warto to zmienić?

Korzyści z jego spożywania jest naprawdę wiele!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *