Jagody

Jagody

Jagody

Pierwsze z czym Nam się kojarzą to pierogi oraz z cukrem i śmietaną. Smak nieziemski. Mniam. Jagody znajdziemy prawie we wszystkich lasach od czerwca do września. Te małe ciemnofioletowe kuleczki nie tylko kuszą smakiem ale również wykazują wiele cennych właściwości zdrowotnych, które wykorzystywane są od dawna. Możemy usłyszeć o nich pod nazwą czarnej jagody, czarnej borówki oraz czernicy. W medycynie wykorzystuje się zarówno owoce jak i liście.

Dlaczego warto jeść jagody?

Odpowiedź jest bardzo prosta albowiem zalet spożywania jagód jest wiele.

Przede wszystkim:

  • Wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwbólowe,
  • Przyniosą ulgę przy infekcjach układu oddechowego,
  • Są niezastąpione przy zaparciach ( świeże owoce) jak i przy biegunkach( sok),
  • Oczyszczają organizm z toksyn oraz neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii,
  • Wspomagają leczenie chorób oczu,
  • Wspomagają pracę układu krążenia,
  • Wzmacniają naczynia krwionośne,
  • Obniżają poziom cholesterolu, oraz cukru we krwi,
  • Wykazują działanie moczopędne,
  • Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chronią przed chorobami nowotworowymi,
  • Napary z suszonych owoców pomagają w zwalczeniu pasożytów w przewodzie pokarmowym,
  • Mają korzystny wpływ na pracę serca oraz układu pokarmowego,
  • Zwalczają wolne rodniki,
  • Są źródłem witamin ( C, E, PP, A oraz witamin a grupy B) a także minerałów ( wapnia, potasu, żelaza, manganu, selenu, sodu oraz cynku),
  • Zawierają kwas foliowy dlatego też wskazane są kobietom w ciąży,
  • Wykazują działanie wygładzające, nawilżające oraz zmiękczające dlatego też znalazły zastosowanie w kosmetyce.

Ważne:

Pamiętajmy jednak aby przed spożyciem dokładnie myć jagody albowiem nieumyte mogą być źródłem bąblowicy – bardzo niebezpiecznej choroby pasożytniczej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2019