Jak odpowiednio dobrać wino do posiłku?

Jak odpowiednio dobrać wino do posiłku?

Jak odpowiednio dobrać wino do posiłku?

Odpowiedni dobór wina do potrawy nie jest wcale taki prosty. Nie wystarczy kupić pierwszego lepszego jakie wpadnie Nam w ręce. Musimy zwrócić uwagę na to aby trunek nie zdominował całkowicie smaku oraz aromatu potrawy i odwrotnie. Chodzi przede wszystkim o to aby w taki sposób dobrać trunek, żeby odpowiednio podkreślić smak dania i co ważne uwydatnić jego nieziemski aromat. Jak mawia się w świecie kulinarnym chodzi o stworzenie „Harmonijnej kompozycji smakowej”. Uwierzcie że jest to naprawdę ogromną sztuką i niewielu to potrafi. Tym bardziej że wachlarz dań oraz trunków jest naprawdę ogromny.

Czym kierować się przy doborze wina?

Panuje kilka podstawowych zasad dzięki którym odpowiednio dobierzemy trunek do potrawy.

  • Bardzo ważną rolę odgrywa smak potrawy tzn, czy jest słodki, kwaśny, gorzki czy też słony.,
  • Wino dobierajmy zawsze do dania głównego,
  • Czerwone serwujemy oczywiście do czerwonych mięs natomiast białe do ryb i drobiu,
  • Posiłki zawsze podajemy w kolejności od najlżejszych do najcięższych tak samo jest w przypadku trunków,
  • Pamiętajmy również że słodkie wina podajemy tylko i wyłącznie do deserów,
  • Dobrze by również było gdyby danie oraz trunek pochodziły z jednego regionu albowiem można powiedzieć, że to „duet dokonały”,
  • Ważną rolę odgrywa również temperatura podawanego trunku.

Wszystkim tym osobom którym wydaje się, że podanie odpowiednio dobranego wina do posiłku jest łatwym zadaniem należy otworzyć przysłowiowe „oczy”.

Trzeba się wykazać nie tylko chociaż podstawową znajomością trunków ale również dobrym gustem i podstawową wiedzą kulinarną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *