Jaki cukier wybrać? Który jest najzdrowszy?

Jaki cukier wybrać? Który jest najzdrowszy?

Jaki cukier wybrać? Który jest najzdrowszy?

Coraz więcej osób zaopatruje się w sklepach ze zdrową żywnością. Na półkach sklepowych znajdziemy kilka rodzajów cukru i jego zamienników. Wtedy stajemy przed dylematem-który wybrać? Który jest najzdrowszy? Przecież niejednokrotnie słyszeliśmy, że cukier to „biała śmierć”. Prawda jest bolesna ponieważ spożywamy go zdecydowanie za dużo. A to do niczego dobrego nie prowadzi albowiem doprowadza do otyłości, chorób serca oraz nowotworów. Więc który wybrać?

Ksylitol

Doskonały zamiennik białego cukru. Pozyskiwany jest z kory brzozy a co ważne z całą pewnością jest zdrowszy i mniej kaloryczny.

Zalety ksylitolu:

  • Wykazuje właściwości antybakteryjne,
  • Przywraca naturalne pH w ustach oraz zapobiega powstawaniu próchnicy,
  • Ułatwia przyswajanie wapnia,
  • Opóźnia procesy starzenia,
  • Przeciwdziała otyłości.

Przed podaniem cukru brzozowego dzieciom najlepiej skonsultować się z lekarzem. Spożywany w dużych dawkach może powodować biegunki.

Cukier trzcinowy

Ten rodzaj cukru budzi wiele kontrowersji. Przez wielu uważany za zdrowszy a innych wręcz przeciwnie. Prawda jest taka, że granica między białym cukrem a trzcinowym jest niestety niewielka. Kolor zawdzięcza obecności melasy a swoją kalorycznością zbliżony do białego.

Zalety spożywania cukru trzcinowego

  • Działa wykrztuśnie oraz przeciwbólowo,
  • Wykazuje działanie antybakteryjne,
  • Przyspiesza gojenie ran,
  • Jest bogactwem minerałów takich jak magnez,wapń, żelazo czy fosfor.

Posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Można go używać między innymi do słodzenia napojów, jako dodatek do ciast i deserów ( zarówno na ciepło jak i zimno).

Ważną informacja może być fakt, że cukier brązowy nie należy do produktów wegańskich oraz wegetariańskich.

Miód

Miód jest naturalnych produktem którego cudowne właściwości były wykorzystywane zarówno w medycynie jak i kosmetyce od wieków. O jego dobroczynnym wpływie na zdrowie nie trzeba nikogo przekonywać. Na rynku znajdziemy wiele jego rodzajów zaczynając od lipowego, akacjowego a kończąc na gryczanym.

Właściwości lecznicze miodu

  • Na układ oddechowy

Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wykrztuśne oraz uodparniające.

  • Na układ pokarmowy

Łagodzi skutki stresu, jest pomocny w leczeniu biegunek oraz oczyszcza organizm.

  • Układ moczowy

Wykazuje działanie moczopędne dlatego jest pomocny w chorobach układu moczowego oraz nerek.

  • Układ krążenia

Pozytywnie wpływa na pracę serca. Wykorzystywany jest w leczeniu nerwicy serca oraz choroby wieńcowej.

Zawiera również antyoksydanty i wiele witamin. Nie jest polecany dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

Więc jaki cukier wybrać? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jedno jest jednak pewne- jeśli mamy możliwość wyboru zdecydujmy się na zamienniki białego cukru. Z całą pewnością nie tylko korzystniej wpłyną na Nasze zdrowie ale również figurę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018