Jaki cukier wybrać? Który jest najzdrowszy?
Jaki cukier wybrać? Który jest najzdrowszy?
Coraz więcej osób zaopatruje się w sklepach ze zdrową żywnością. Na półkach sklepowych znajdziemy kilka rodzajów cukru i jego zamienników. Wtedy stajemy przed dylematem-który wybrać? Który jest najzdrowszy? Przecież niejednokrotnie słyszeliśmy, że cukier to „biała śmierć”. Prawda jest bolesna ponieważ spożywamy go zdecydowanie za dużo. A to do niczego dobrego nie prowadzi albowiem doprowadza do otyłości, chorób serca oraz nowotworów. Więc który wybrać?
Ksylitol
Doskonały zamiennik białego cukru. Pozyskiwany jest z kory brzozy a co ważne z całą pewnością jest zdrowszy i mniej kaloryczny.
Zalety ksylitolu:
- Wykazuje właściwości antybakteryjne,
- Przywraca naturalne pH w ustach oraz zapobiega powstawaniu próchnicy,
- Ułatwia przyswajanie wapnia,
- Opóźnia procesy starzenia,
- Przeciwdziała otyłości.
Przed podaniem cukru brzozowego dzieciom najlepiej skonsultować się z lekarzem. Spożywany w dużych dawkach może powodować biegunki.
Cukier trzcinowy
Ten rodzaj cukru budzi wiele kontrowersji. Przez wielu uważany za zdrowszy a innych wręcz przeciwnie. Prawda jest taka, że granica między białym cukrem a trzcinowym jest niestety niewielka. Kolor zawdzięcza obecności melasy a swoją kalorycznością zbliżony do białego.
Zalety spożywania cukru trzcinowego
- Działa wykrztuśnie oraz przeciwbólowo,
- Wykazuje działanie antybakteryjne,
- Przyspiesza gojenie ran,
- Jest bogactwem minerałów takich jak magnez,wapń, żelazo czy fosfor.
Posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Można go używać między innymi do słodzenia napojów, jako dodatek do ciast i deserów ( zarówno na ciepło jak i zimno).
Ważną informacja może być fakt, że cukier brązowy nie należy do produktów wegańskich oraz wegetariańskich.
Miód
Miód jest naturalnych produktem którego cudowne właściwości były wykorzystywane zarówno w medycynie jak i kosmetyce od wieków. O jego dobroczynnym wpływie na zdrowie nie trzeba nikogo przekonywać. Na rynku znajdziemy wiele jego rodzajów zaczynając od lipowego, akacjowego a kończąc na gryczanym.
Właściwości lecznicze miodu
- Na układ oddechowy
Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wykrztuśne oraz uodparniające.
- Na układ pokarmowy
Łagodzi skutki stresu, jest pomocny w leczeniu biegunek oraz oczyszcza organizm.
- Układ moczowy
Wykazuje działanie moczopędne dlatego jest pomocny w chorobach układu moczowego oraz nerek.
- Układ krążenia
Pozytywnie wpływa na pracę serca. Wykorzystywany jest w leczeniu nerwicy serca oraz choroby wieńcowej.
Zawiera również antyoksydanty i wiele witamin. Nie jest polecany dzieciom poniżej pierwszego roku życia.
Więc jaki cukier wybrać? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jedno jest jednak pewne- jeśli mamy możliwość wyboru zdecydujmy się na zamienniki białego cukru. Z całą pewnością nie tylko korzystniej wpłyną na Nasze zdrowie ale również figurę.
Dodaj komentarz