Jarmuż-warzywo doskonałe

Jarmuż-warzywo doskonałe

Jarmuż-warzywo doskonałe

Warzywo to należy do jednego z najzdrowszych i najbardziej odżywczych na świecie i do tego smacznych. Coraz częściej gości na Naszych stołach i oby tak dalej było. Ten „król warzyw” jest prawdziwa bombą witamin oraz minerałów. Jest warzywem niskokalorycznym, zawiera bardzo dużo błonnika, który wykazuje zbawienny wpływ nie tylko na jelita ale również na cały układ pokarmowy. Co ważne pasuje do wielu dań jako składnik główny ale również doskonale sprawdzi się jako dodatek.

Właściwości jarmużu

Tak naprawdę posiada ich tak wiele, że ciężko wymienić je wszystkie.

Jednak do najważniejszych należą:

  • Dba o dobry stan kości, zębów oraz zapobiega osteoporozie,
  • Przyspiesza pracę metabolizmu,
  • Dba o prawidłowa krzepliwość krwi,
  • Obniża poziom cholesterolu a co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia,
  • Podnosi odporność,
  • Dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega chorobom nowotworowym oraz pomaga w walce z nimi,
  • Jest bogatym źródłem witaminy A, C, E oraz wielu składników mineralnych,
  • Zawiera więcej wapnia niż mleko korzystnie wpływając na układ kostny,
  • Dzięki bardzo dużej zawartości żelaza polecany szczególnie osobom borykającym się z anemią,
  • Zapewnia długowieczność opóźniając procesy starzenia,
  • Zapobiega chorobom wzroku dzięki zawartości luteiny oraz beta karotenu,
  • Posiada silne właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne,
  • Pomocny w walce z Helicobacter pyroli.

Sposobów na przygotowanie tego warzywa jest naprawdę wiele. Troszkę inicjatywy z Naszej strony a będziemy się cieszyli zdrowym oraz pełnowartościowym posiłkiem, który uzupełni deficyty składników ż, witamin oraz minerałów. A nie ukrywając niestety brakuje ich Nam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018