Jarząb pospolity

Jarząb pospolity

Jarząb pospolity

Od razu przypominają się te piękne lata dziecięce kiedy robiło się z niej korale. Jarzębina bo o niej mowa nie tylko jest drzewem ozdobnym ale co ważne wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Doskonale nadaje się na przetwory. Szczególnie polecana jest osobom borykającym się ze schorzeniami pęcherza moczowego oraz nerek. Dlaczego jeszcze warto sięgać po jarzębinę? Odpowiedź w dzisiejszym artykule.

Właściwości jarzębiny

Przede wszystkim posiada bardzo dużą ilość witaminy C, antocyjanów, flawonoidy, garbniki oraz kwasów organicznych.

  • Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeczyszczająco oraz przeciwbakteryjne,
  • Wskazana również w leczeniu chorób wątroby,
  • Zawiera również witaminy min. witaminę K, PP,  a także potas, magnez, miedź oraz sód,
  • Działa moczopędnie dlatego też można ją wykorzystać przy infekcji dróg moczowych oraz zapaleniu pęcherza moczowego,
  • Ze względu na dużą zawartość witaminy C zapobiega infekcjom wirusowym,
  • Nalewka z jarzębiny doskonale sprawdzi się przy biegunkach,
  • Polecana również przy zaburzeniach jelitowych,
  • Wspomaga pracę serca oraz uszczelnia naczynia krwionośne,
  • Pomocna w zaburzeniach trawienia.

Ważne:

Zakazane jest spożywanie jarzębiny w postaci surowej albowiem zawarty w niej kwas parasorbinowy może wywołać zatrucia pokarmowe. Do spożycia nadaje się dopiero po obróbce termicznej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *