Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Dzisiaj kolejny artykuł na temat nabiału. Skupimy się na jogurcie naturalnym, jego wykorzystaniu, wartościach odżywczych oraz właściwościach prozdrowotnych. I chociaż w jadłospisie Europejczyków został wprowadzony w XX wieku jego cenne właściwości prozdrowotne były znane i wykorzystywane od dawien. Jest produktem niskokalorycznym ale co bardzo ważne zawiera sporo wapnia niezbędnego dla kości i zębów a także posiada wiele innych cennych właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Nikogo z pewnością do spożywania nabiału nie trzeba przekonywać chociaż być może są wyjątki. Pamiętajmy jednak, że „Jesteśmy tym co jemy” dlatego też odżywiajmy się zdrowo a Nasz organizm odwdzięczy się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.

Właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze

  • Jest bogatym źródłem wapnia niezbędnego dla zdrowych kości i zębów,
  • Jest naturalnym probiotykiem,
  • Odbudowuje florę bakteryjna jelit,
  • Pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit,
  • Zapobiega również zaparciom i biegunkom,
  • Wskazany osobom borykającym się z alergią pokarmową albowiem jest łatwiej przyswajalny niż mleko,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Zawiera witaminy z grupy B,
  • Chroni przed nieświeżym oddechem,
  • Ułatwia procesy trawienia.

Jak widać pozytywów spożywania jogurtu jest wiele. Starajmy się jednak wybierać ten naturalny bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak nie będziemy w stanie „przełknąć” go dodajmy po prostu kawałki owoców np. banana, brzoskwini czy truskawek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *