Jogurt naturalny
Dzisiaj kolejny artykuł na temat nabiału. Skupimy się na jogurcie naturalnym, jego wykorzystaniu, wartościach odżywczych oraz właściwościach prozdrowotnych. I chociaż w jadłospisie Europejczyków został wprowadzony w XX wieku jego cenne właściwości prozdrowotne były znane i wykorzystywane od dawien. Jest produktem niskokalorycznym ale co bardzo ważne zawiera sporo wapnia niezbędnego dla kości i zębów a także posiada wiele innych cennych właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Nikogo z pewnością do spożywania nabiału nie trzeba przekonywać chociaż być może są wyjątki. Pamiętajmy jednak, że „Jesteśmy tym co jemy” dlatego też odżywiajmy się zdrowo a Nasz organizm odwdzięczy się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.
Właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze
- Jest bogatym źródłem wapnia niezbędnego dla zdrowych kości i zębów,
- Jest naturalnym probiotykiem,
- Odbudowuje florę bakteryjna jelit,
- Pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit,
- Zapobiega również zaparciom i biegunkom,
- Wskazany osobom borykającym się z alergią pokarmową albowiem jest łatwiej przyswajalny niż mleko,
- Wzmacnia układ odpornościowy,
- Zawiera witaminy z grupy B,
- Chroni przed nieświeżym oddechem,
- Ułatwia procesy trawienia.
Jak widać pozytywów spożywania jogurtu jest wiele. Starajmy się jednak wybierać ten naturalny bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak nie będziemy w stanie „przełknąć” go dodajmy po prostu kawałki owoców np. banana, brzoskwini czy truskawek.