Kakao

Kakao

Kakao

Produkt ten każdy ma w kuchni. Doskonale smakuje z gorącym mlekiem w postaci napoju jak i jako dodatek do ciast nadając im niepowtarzalnego smaku. Jednak jak się okazuje kakao wykazuje również wiele właściwości prozdrowotnych, które były znane i wykorzystywane już przez Azteków i Majów. Między XVI a XX wiekiem udokumentowanych zostało ponad 100 leczniczych jego zastosowań. Najczęściej kakao jest spożywane przez Nasze najmłodsze pokolenie a wielka szkoda albowiem wszyscy powinniśmy po nie sięgać jak najczęściej.

„Napój Bogów”-właściwości prozdrowotne

Nie bez powodu kakao zyskało miano „Napoju Bogów”.

Wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych, które korzystnie wpływają na Nasze zdrowie. Więc dlaczego warto spożywać kakao?

Przede wszystkim:

  • Dzięki zawartości flawonoidów korzystnie wpływa na pracę mózgu, układ krwionośny oraz odpornościowy,
  • Zmniejszają niekorzystny wpływ wolnych rodników,
  • Wykazuje działanie pobudzające,
  • Jest bogate w witaminę K, E, A, C witaminy z grupy B oraz minerały takie jak wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk oraz sód,
  • Pozytywnie wpływa na pamięć,
  • Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi,
  • Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe,
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi,
  • Opóźnia procesy starzenia,
  • Jest naturalnym afrodyzjakiem,
  • Działa również delikatnie przeciwzapalnie oraz uspokajająco,
  • Wpływa na poprawę nastroju,
  • Zmniejsza zespół napięcia przedmiesiączkowego,
  • Przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych,
  • Przeciwdziała kamicy nerkowej.

Kakao nie tylko kusi smakiem i aromatem ale wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jednak pamiętajmy że kakao kakao nie równe. Wybierajmy te naturalne albowiem ono ma najwięcej wartości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *