Kalafior

Kalafior

Kalafior

Warzywo to jest bardzo popularne i często gości na stołach. Jest lubiane nie tylko przez dorosłych ale nawet przez Nasze pociechy. Jednak większość z Nas nigdy nie zastanawiała się nad tym jak wiele dobrego może dać spożywanie kalafiora. Posiada wiele cennych składników odżywczych oraz właściwości zdrowotnych. Ciekawostką może być fakt, że kalafior znalazł się na liście dwudziestu najbardziej wartościowych warzyw. Najczęściej jest składnikiem mieszanek warzywnych. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele. Tak naprawdę wszystko zależy od Naszego gustu oraz upodobań kulinarnych.

Dlaczego warto włączyć kalafior do swojego menu?

Zalet spożywania tego warzywa jest wiele jednak przede wszystkim:

  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe ( niszczy komórki nowotworowe oraz hamuje wzrost guzów),
  • Jest bogatym źródłem minerałów min. magnezu, potasu, żelaza, wapnia oraz cynku,
  • Spora zawartość błonnika dba o prawidłowa perystaltykę jelit oraz pracę układu pokarmowego,
  • Jest bogaty w przeciwutleniacze które neutralizują wolne rodniki,
  • Wpływa pozytywnie na pamięć oraz pracę mózgu,
  • Wzmacnia odporność,
  • Zawiera spore pokłady witaminy C, K oraz witaminy z grupy B,
  • Ułatwia proces trawienia oraz zapobiega zaparciom,
  • Reguluje ciśnienie krwi,
  • Zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chorobom układu krążenia.

Kalafior nie tylko dobrze smakuje ale również pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu. Spożywajmy go jak najczęściej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018