Kalarepa

Kalarepa

Kalarepa

Warzywo to zna każdy jednak zdecydowanie za rzadko trafia ono na Nasze stoły. Oprócz walorów smakowych kalarepa posiada cenne właściwości odżywcze oraz zdrowotne. Jest prawdziwa „bombą witaminową”. W starożytnym Rzymie znana była pod nazwa „kapusty pompejańskiej” i co ważne właśnie tam doceniono jej cenne właściwości. Warto zapoznać się z dzisiejszym artykułem bo może dzięki niemu przekonamy się do tego warzywa a naprawdę warto.

Właściwości odżywcze oraz zdrowotne kalarepy

  • Posiada niezastąpione zasoby witamin oraz składników odżywczych,
  • Jest bogatym źródłem potasu, żelaza, wapnia, fosforu, jodu oraz miedzi,
  • Jedna główka kalarepy w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C,
  • Jest bogata w błonnik oraz luteinę,
  • Zawiera witaminy z grupy B,
  • Wykazuje działanie antynowotworowe,
  • To spore pokłady błonnika który korzystnie wpływa na jelita oraz luteiny odpowiedzialnej za prawidłowy wzrok,
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca,
  • Utrzymuje równowagę płynów w organizmie,
  • Oczyszcza organizm z toksyn,
  • Wykazuje działanie moczopędne oraz wspiera pracę nerek,
  • Obniż ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu,
  • Bardzo wolno podnosi poziom cukru we krwi,
  • Reguluje pracę układu pokarmowego,
  • Sprawdzi się przy zaparciach.

Spożywanie kalarepy przynosi wiele korzyści dlatego warto wprowadzić ją do swojego menu.

Kto powinien unikać kalarepy?

Przede wszystkim osoby z kamicą nerkową ( ze względu na obecność szczawianów), chorobą wrzodową oraz schorzeniami przewodu pokarmowego albowiem wykazuje działanie podrażniające.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018