Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Za oknami szaro oraz ponuro. Sezon na przeziębienia i grypę „otwarty”. Dlatego też na Naszych stołach powinna jak najczęściej gościć kiszona kapusta która nie tylko doskonale wzmocni odporność ale również poprawi Nasze ogólne samopoczucie. Jej cenne właściwości lecznicze cenili już starożytni Grecy oraz Rzymianie natomiast w medycynie ludowej uznawana była za „cudowne lekarstwo” na wiele dolegliwości. I nic w tym dziwnego albowiem jej spożywanie z całą pewnością przyniesie wiele korzyści.

Właściwości kapusty kiszonej

Jest ich naprawdę wiele jednak do najważniejszych należą:

  • To bezcenne źródło witamin ( min. witaminy C, PP, A, E, K oraz witamin z grupy B),
  • Zawiera spore pokłady magnezu, potasu, żelaza, wapnia oraz fosforu,
  • To skarbnica błonnika, który korzystnie wpływa na jelita oraz cały układ pokarmowy,
  • Jest naturalnym probiotykiem,
  • Jest niskokaloryczna,
  • Zwiększa wydolność mięśni,
  • Reguluje pracę jelit,
  • Jest pomocna w dolegliwościach układu pokarmowego ( choroba wrzodowa, nieżyt żołądka),
  • Korzystnie wpływa na pracę nerek,
  • Wykazuje właściwości antywirusowe oraz antybakteryjne,
  • Dzięki zawartości kwasu mlekowego oczyszcza jelita,
  • Zapobiega anemii,
  • Posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Natomiast liście z kapusty stosuje się przy obrzękach, odmrożeniach, oparzeniach oraz przy ukąszeniach owadów.

Kiszona kapusta nie tylko doskonale smakuje ale również pomaga przy wielu schorzeniach i dolegliwościach. Włączmy ja koniecznie do swojego menu tym bardziej, że okres przeziębień w pełni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018