Kapusta włoska

Kapusta włoska

Kapusta włoska

Ogólnie kapusta ma opinię niezbyt zdrowej oraz ciężkostrawnej. Zazwyczaj wybieramy białą kapustę. Jednak warto postawić a włoska. Nie tylko sprawi, ze potrawy będą efektowniej się prezentowały ale również ma delikatniejszy smak. Równie dobrze sprawi się zarówno do zup jak i ulubionych przez wielu z Nas gołąbków. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ale również wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, które były wykorzystywane już w starożytnym Rzymie. Warto również dodać, ze pod względem składników odżywczych niczym nie odbiega od kiszonej.

Właściwości kapusty włoskiej

  • Jest skarbnicą witamin ( A, C, E, K, witamin z grupy B) oraz minerałów takich jak wapń, magnez, żelazo i potas,
  • Nie zawiera cholesterolu,
  • Dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega chorobom nowotworowym,
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • Zadba o prawidłową pracę mózgu,
  • Chroni przed działaniem wolnych rodników,
  • Ochroni przed chorobami serca, artretyzmem oraz dną moczanową,
  • Wpłynie na poprawę wyglądu, włosów, skóry oraz paznokci,
  • Zawiera spore ilości kwasu foliowego,
  • Sok z kapusty wzmacnia odporność i pomaga w walce z anemią,
  • Jest niskokaloryczna, Przyspiesza pracę metabolizmu.

Sposobów na jej przygotowanie jest wiele. Doskonale nada się zarówno do dań na ciepło jak również surówek i sałatek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *