Karczochy

Karczochy

Karczochy

Warzywo to jest cenione na całym świecie nie tylko ze względu na smak ale co ważne ze względu na posiadanie właściwości prozdrowotnych. Spożywano je już w starożytnej Grecji oraz Rzymie. W Polsce nie cieszą się niestety wielkim zainteresowaniem a szkoda albowiem karczochy powinny się znaleźć w każdej diecie. Korzyści z ich spożywania jest naprawdę wiele. Więc czemu nie spróbować polubić to warzywo?

Właściwości prozdrowotne karczochów

Na początku warto wspomnieć, że aby czerpać to co najlepsze z karczochów tak jak w przypadku innych warzyw należy je regularnie spożywać.

Jednak przejdźmy do tabu tematu.

Tak więc karczochy:

  • Zawierają wiele cennych wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
  • Pomogą w obniżeniu poziomu cholesterolu zapobiegając miażdżycy oraz chorobom serca,
  • Pozytywnie wpłyną na wątrobę- wspomagają usuwanie toksyn oraz poprawiają jej ukrwienie,
  • Są doskonałe w diecie odchudzającej,
  • Niezastąpione w leczeniu schorzeń układu pokarmowego oraz zespołu jelita drażliwego,
  • Zawierają sporo witamin (C, A,K, E, B6) oraz minerałów ( potas, magnez, wapń, żelazo, sód, cynk),
  • Zawierają wiele antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych,
  • Zwalczają wolne rodniki,
  • Opóźniają procesy starzenia,
  • Pomogą w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi,
  • Przyspieszą metabolizm.,
  • Poprawiają wchłanianie wapnia.

Ważne:

Mimo wielu cennych właściwości powinny ich unikać osoby z zaawansowaną kamicą żółciowa, małe dzieci oraz kobiety w ciąży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2019