Kardamon

Kardamon

Kardamon

Kardamon jest przyprawą, której drogocenne właściwości doceniali już starożytni Chińczycy. Ma korzenny ostry smak oraz cytrynowo imbirowy zapach. Należy do jednych z najdroższych przypraw jednak warto skusić się na zakup albowiem nie tylko doskonale nadaje się do deserów, ryb oraz mięs ale również doskonale wpłynie na Nasz organizm pomagając przy wielu dolegliwościach.

Właściwości zdrowotne oraz odżywcze kardamonu

  • Zawiera wapń, żelazo, magnez oraz olejki eteryczne,
  • Polecany osobom z problemami trawiennymi oraz nieżytem żołądka,
  • Niszczy bakterie Helicobakter pyroli,
  • Wykorzystywany w leczeniu schorzeń jamy ustnej oraz zakażeniu dróg moczowych,
  • Poprawia ukrwienie płuc,
  • Dzięki zawartości olejków eterycznych pomoże w oczyszczeniu organizmu z zalegających toksyn oraz wolnych rodników,
  • Skutecznie łagodzi nudności,
  • Działa przeciwbólowo oraz odkażająco dlatego też jest naturalnym lekiem na ból gardła,
  • Odświeża oddech,
  • Wykazuje działanie moczopędne,
  • Przyspiesza pracę przemiany materii,
  • Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych,
  • Doskonały do aromaterapii,
  • Pomaga w leczeniu objawów astmy,
  • Doskonały na zaparcia oraz biegunki.

Kardamon sprawdzi się również u osób nerwowych albowiem zapobiega depresji. Ciekawostką może być fakt, że jest naturalnym afrodyzjakiem. Warto również wspomnieć, że kawa z kardamonem ma „nieziemski smak”. Czyż nie warto wprowadzić go do swojego jadłospisu? Z całą pewnością warto !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018