Karotenoidy

Karotenoidy

Karotenoidy

Pod nazwą tą kryje się grupa związków, które możemy znaleźć w produktach spożywanych przez Nas codziennie. Najprościej jednak mówiąc karotenoidy są barwnikami kwiatów czy owoców. To dzięki nim marchewka jak też pomidory są czerwone. Oczywiście nie występują tylko w nich. Ku zaskoczeniu wielu z Nas związki te występują również w zielonych warzywach jednak skutecznie są maskowane przez chlorofil. Jednak musimy również wiedzieć, że karotenoidy pełnią ważną rolę również w Naszych organizmach min. chronią komórki przed uszkodzeniem oraz wzmacniają układ odpornościowy. Jednak to nie jedyne ich cenne właściwości ale o tym w dalszej części artykułu.

Właściwości

Przede wszystkim karotenoidy wykazują silne działanie antyoksydacyjne a jak wiadomo antyoksydanty chronią przed rozwojem chorób nowotworowych.

  • Zwalczają wolne rodniki,
  • Wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi,
  • Przyspieszają proces opalania się,
  • Pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy,
  • Wzmacniają serce,
  • Zapobiegają rozwojowi miażdżycy oraz chronią przed zawałem,
  • Chronią również przed szkodliwym działaniem promieni UV,
  • Przyspieszają regenerację naskórka oraz gojenie ran,
  • Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry,
  • Chronią wzrok,
  • Zapobiegają rozwojowi jaskry oraz zaćmy,
  • Zmniejszają ryzyko złamań kości.
Gdzie je znajdziemy?

Tak naprawdę w produktach, które codziennie spożywamy. Przede wszystkim w owocach i warzywach takich jak: pomidory, marchewka, dynia, wiśnie, szpinak, brokuły, jarmuż, bataty, papryka, brzoskwinie, pomarańcze jak i natka pietruszki. Karotenoidy znajdziemy również w suszonych owocach. Musimy pamiętać, że na ich zawartość ma wpływ odmiana, miejsce wzrostu czy nasłonecznienie. Jednak ich nadmierne spożywanie może doprowadzić do przebarwień skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *