Kawa zbożowa

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa

Zapach i smak kawy zbożowej kojarzy Nam się z dzieciństwem. Kawa zbożowa troszkę odeszła w zapomnienie chociaż w przedszkolach podawana jest do tej pory. Niestety dorośli wybierają prawdziwą kawę. Nikt nie mówi, że nie wolno jej pić oczywiście ale nie zapominajmy o kawie zbożowej albowiem nie tylko kusi smakiem i aromatem ale posiada również właściwości prozdrowotne. Warto również wspomnieć czym jest kawa zbożowa. Mianowicie ten rodzaj kawy przygotowywany jest z prażonych ziaren zbóż najczęściej pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orkiszu. Dostępne są również kawy z przeróżnymi dodatkami smakowymi jak cykoria, przyprawy korzenne, minerały czy witaminy. Więc wybór jest ogromny i każdy z Nas znajdzie z całą pewnością coś dla siebie. Nie rezygnujmy całkowicie z jej degustacji. Naprawdę warto przypomnieć sobie jej smak i wrócić do lat dzieciństwa.

Zalety picia kawy zbożowej.

  • Nie posiada kofeiny dlatego też wskazana jest osobom mającym problemy z ciśnieniem,
  • Jest napojem niskokalorycznym,
  • Ułatwia przyswajanie wapnia przez organizm,
  • Jest bogactwem minerałów między innymi selenu, magnezu, fosfor, potas oraz magnez a także witamin z grupy B,
  • Duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz cały układ pokarmowy,
  • Zapewnia uczucie sytości na dłużej,
  • Zmniejsza wchłanianie przez organizm metali ciężkich,
  • Ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników,
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Niby zwykła kawa a jednak niezwykła.

Ta wbrew pozorom „niewinna”kawa polecana jest przede wszystkim Paniom w ciąży, dzieciom i osobom starszym. Chociaż tak naprawdę każdy z Nas powinien po nią sięgać jak najczęściej.

Uważać na nią powinny osoby z cukrzycą albowiem posiada wysoki indeks glikemiczny, osoby borykające się z nietolerancją glutenu oraz borykające się z celiakią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *