Kefir

Kefir

Kefir

Czym jest kefir z całą pewnością nie trzeba nikomu tłumaczyć. Nie raz zwłaszcza w upalne dni gościł na Naszych stołach. Zmiksowany z owocami smakuje wybornie. Jednak nie wszyscy go lubią albowiem charakteryzuje się specyficznym smakiem, który nie wszystkim pasuje. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji właśnie bez kefiru. Koniecznie należy wspomnieć, ze warto się przełamać i polubić go albowiem wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Ciekawostką może być fakt, że Polska jest drugim największym producentem kefiru na świecie. Dlaczego warto wprowadzić kefir do swojego menu? Odpowiedź jest prosta ale o tym w dalszej części artykułu.

Wartości odżywcze oraz właściwości prozdrowotne kefiru

Chociaż skład kefiru jest zmienny albowiem zależy od wielu czynników min. procesu produkcji, rodzaju ziaren kefirowych czy też pochodzenia mleka warto wprowadzić go do swojego menu. Jest skarbnicą wapnia, fosforu, witaminy K, D a także witamin z grupy B. Niektórzy dietetycy twierdzą, ze jest zdrowszy od jogurtu. Wykazuje właściwości antybakteryjne, jest „silnym” naturalnym probiotykiem dlatego tez wskazany jest szczególnie podczas zatruć. Doskonale również wpływa na wzmocnienie odporności oraz pomaga w walce z wirusami. Co ważne wpływa na poprawę trawienia. Warto go stosować nie tylko podczas zatrucia czy biegunki ale również po spożyciu tłustych i ciężkostrawnych posiłków. Dzięki dużej zawartości wapnia zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Może nie wszyscy wiedzą ale kefir zapobiega również powstawaniu chorób nowotworowych albowiem stymuluje pracę układu immunologicznego. Wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu, poprawia apetyt a także pozytywnie oddziałuje na pracę trzustki.

Korzyści z picia kefiru jest wiele a i sposobów na jego przygotowanie też. Może jednak warto przełamać się i wprowadzić kefir do swojego jadłospisu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *