Kinder Pingui
Dzisiaj przepis na przepyszne ciasto Kinder Pingui. Powiem szczerze, że mogłabym zachwalać to cudowne ciacho ale powiem jedno- konieczne spróbujcie. Raj dla podniebienia 🙂
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki totrowej
- 3 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 25 dkg serka mascarpone
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 10 dkg mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju
- 5 dkg masła
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec cukier. Ubijać do momentu aż masa będzie lśniąca a cukier się rozpuści. Następnie miksując już na niższych obrotach dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy olej i mleko krótko miksując. Na sam koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Teraz delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do większej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub mniejszej blaszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut. Studzimy.
Masa:
Wszystkie składniki masy umieszczamy w misie i chwilkę miksujemy na niższych obrotach aż serek połączy się z kremówką a następnie na najwyższych do momentu powstania gęstego kremu.
Polewa:
Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Studzimy.
Pora poskładać to cudo. Zimny biszkopt kroimy na pół. Smarujemy połową masy. Masę smarujemy dosyć cienką warstwa przestudzonej polewy. Teraz na chwilkę do zamrażalnika aby polewa zastygła. Na ściągniętą polewę wykładamy resztę kremu. Na krem drugą połowę biszkopta. Wierzch oblewamy pozostałą polewa. Gotowe.

Powiem szczerze, że ciacho powinno chłodzić się kilka godzin. Ale moja słaba wola nie pozwoliła na to. Zachęcam do wypróbowania przepisu 😉
Dodaj komentarz