Kminek

Kminek

Kminek

Przyprawę tą zna każdy i od wieków jest używana nie tylko w kuchni ale również w ziołolecznictwie. I chociaż nie każdy lubi te aromatyczne ziarenka warto wprowadzić je do swojej kuchni na stałe. A w szczególności osoby mające problem z układem pokarmowym. Jednak zalet stosowania kminku jest wiele. Jedno jednak jest pewne – warto zaopatrzyć się w tą przyprawę już dziś!!!

Właściwości kminku

  • Wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwbólowe,
  • Doskonały na skurcze przewodu pokarmowego,
  • Polecany przy nudnościach, zgadze oraz biegunce,
  • Działa przeciwskurczowo,
  • Ułatwia procesy trawienia,
  • Uśmierza dolegliwości związane z zapaleniem oskrzeli oraz astmą,
  • Działa wykrztuśnie,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Hamuje odruch suchego kaszlu,
  • Łagodzi bóle menstruacyjne,
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi,
  • Jest bogatym źródłem flawonoidów,
  • Pomocny przy nawracających bólach brzucha,
  • Odświeża oddech,
  • Jest bogatym źródłem żelaza.

Kminek nie tylko nada smaku oraz aromatu potrawom ale również doskonale wpłynie na Nasze zdrowie.

Zalecany jest również kobietom karmiącym ponieważ wzmaga laktację.

Ciekawostka może być również fakt, że 100 gr kminku zaspokaja 90% dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń.

Mimo, że kminek nie powoduje żadnych skutków ubocznych powinny zachować ostrożność osoby  uczulone na rośliny typu seler czy koper.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018