Kokosanki

Kokosanki

Dzisiaj zachęcam do wypróbowania przepisu na Kokosanki. Coś dla wielbicieli kokosu czyli mnie :D. Ciasto jest z dodatkiem miodu, obtoczone w polewie i wiórkach kokosowych. Co prawda jest trochę pracochłonne ale na pewno warte zachodu.

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dkg cukru
  • 45 dkg mąki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 15 dkg margaryny
  • 1.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • Wiórki kokosowe około 40 dkg

Polewa:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 pełne łyżki kakao

Wykonanie:

Cukier, cukier waniliowy oraz margarynę ucieramy na puch, dodajemy żółtka cały czas miksując ( ja ucieram mikserem). Następnie miód oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy pianę ubitą na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy ( ja na najniższych obrotach miksera). Ciasto będzie gęste ale takie ma właśnie być. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut. Należy sprawdzić patyczkiem  czy ciasto jest już upieczone. Upieczone i przestudzone ciasto kroimy na średniej wielkości kwadraty.

Polewa:

Wszystkie składniki polewy gotujemy i delikatnie studzimy. Następnie każdy kwadracik ciasta obtaczamy w polewie i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Kokosanki
Kokosanki

Kokosanki najlepsze są na drugi dzień jak przejdą polewą i kokosem. I mimo, że trzeba poświęcić chwilę na obtaczanie to efekt końcowy wynagrodzi włożoną pracę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018