Kolendra

Kolendra

Kolendra

Zioło to znane było już wśród starożytnych lekarzy min. Pliniusza oraz Hipokratesa. I chociaż znalazła szerokie zastosowanie w kuchni zwłaszcza Indyjskiej niewielu z Nas wie, ze wykazuje również szereg właściwości prozdrowotnych. Możemy ją nabyć w postaci suszonej jednak warto posiać ją na przydomowych rabatach, ogródkach a nawet w doniczkach. Wyglądem przypomina pietruszkę zresztą jest jej bliską „kuzynką”, jednak charakteryzuje się bardziej intensywnym zapachem oraz aromatem. Gdy coś Nam dolega zazwyczaj sięgamy po „specyfiki” z apteki. Owszem czasami są konieczne jednak czy nie warto spróbować naturalnego leku? Jednak na to pytanie musicie odpowiedzieć sobie sami.

Właściwości prozdrowotne kolendry

Zioło to przede wszystkim:

  • Ma zbawienny wpływ na układ trawienia, zatrucia pokarmowe, wzdęcia, regulację trawienia i co ważne pomaga w pozbyciu się pasożytów,
  • Doskonale oczyszcza organizm z zalegających toksyn, metali ciężkich oraz szkodliwych produktów przemiany materii,
  • Wskazana jest również przy stanach nerwicowych zwłaszcza w nerwicy wegetatywnej,
  • Wpływa na obniżenie nadciśnienia, cholesterolu oraz cukru we krwi,
  • Olejek kolendrowy wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe,
  • Zawiera spore dawki witamin ( A, C, K) oraz minerałów zwłaszcza żelaza,
  • Jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy min. luteiny,
  • Działa przeciwbakteryjnie,
  • Przyniesie pomoc również przy biegunkach,
  • Zapobiega chorobom układu krążenia,
  • Zawiera antyoksydanty które zapobiegają chorobom nowotworowym,
  • Jest naturalnym lekiem na nieświeży oddech,
  • To naturalny afrodyzjak.

Sposobów na użycie kolendry jest naprawdę wiele. Doskonale komponuje się z wieloma potrawami oraz jako dodatek do sałatek. A korzyści z jej spożywania jest naprawdę wiele.

Czy nie warto wprowadzić ją do swojej kuchni na stałe?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *