Komosa

Komosa

Komosa

W Polsce występuje około 30 gatunków tej rośliny. Najpopularniejsza jest jednak komosa biała – popularny chwast zwany lebiodą. Znajdziemy ją na wysypiskach śmieci, łąkach oraz w przydomowych ogródkach. Pewnie niektórzy z Nas słyszeli o niej również pod nazwą „ pokarmu biedoty”. Komosa biała jest bardzo wartościową rośliną.Zawiera mnóstwo witamin a także żelazo oraz białko. Ciekawostka może być fakt, że smakiem przypomina popularny szpinak. Niektórzy uważają, że jest nawet od niego smaczniejsza.

Jak wykorzystać ją w kuchni?

Z wykorzystaniem komosy w kuchni nie ma najmniejszego problemu. Młode liście dodaje się do sałatek oraz surówek. Natomiast te starsze( po sparzeniu wrzątkiem) można wykorzystać jako nadzienie do naleśników, pierogów ale również jako dodatek do ciast oraz zup. Jednak te starsze zarówno nasiona jak i liście mogą wykazywać działanie fotouczulające oraz trujące a także mogą wywołać alergię u osób uczulonych na pyłki. Dlatego też zaleca się spożywanie młodej komosy. Komosa zawiera sporo błonnika i co ważne jest „wolna” od glutenu a niestety coraz więcej osób cierpi na jego nietolerancję. Zawiera również silne przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy oraz wzmacniają odporność.

Ważne:

Pamiętajmy aby zbierać komosę w miejscach czystych ekologicznie albowiem roślina ta kumuluje w sobie azotany zawarte w ziemi. „Lepiej dmuchać na zimne”!!!

Jednak w razie wątpliwości warto zasięgnąć porady lekarza lub zielarza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *