Koperek na zdrowie

Koperek na zdrowie

Koperek na zdrowie

Bardzo często wykorzystujemy go w kuchni jako dodatek do sałatek, surówek czy ziemniaków oraz zup. Najczęściej jednak do kiszenia. Do spożycia przeznaczone są wszystkie części tej rośliny łącznie z nasionami a uprawiany jest na całym świecie. Jednak koperek ma nie tylko do zaproponowania piękny aromat ale również wiele cennych właściwości zdrowotnych. I mimo że jest rośliną bardzo znaną jednak zdecydowanie za rzadko używaną.

Właściwości zdrowotne koperku

  • Jest bogatym źródłem witamin (A, E, C, K oraz witaminy z grupy B) oraz minerałów ( magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku, wapnia oraz sodu),
  • Dokonały przy problemach żołądkowo-jelitowych,
  • Chroni okrężnicę przed nowotworem,
  • Łagodzi bóle głowy oraz migrenę,
  • Herbatka koperkowa polecana jest na kolkę u niemowląt,
  • Wzmacnia odporność,
  • Zawiera silny przeciwutleniacz,
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • Dzięki dużej zawartości błonnika pozytywnie wpływa na jelita oraz cały układ pokarmowy,
  • Pomocny przy czkawce,
  • Działa kojąco na układ nerwowy,
  • Doskonale odświeża oddech,
  • Pomocny przy aftach i zapaleniu jamy ustnej,
  • Poprawia pracę mózgu.

Dobroczynnych właściwości koperku możemy wymieniać w nieskończoność. Jedno jest pewne. Niech ta aromatyczna roślina gości na Naszych stołach jak najczęściej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018