Kora czarnego bzu

Kora czarnego bzu

Kora czarnego bzu

O dobroczynnym wpływie czarnego bzu nikomu z całą pewnością nie trzeba przypominać. Tak bardzo chętnie sięgamy po syrop właśnie z niego. Warto na początku wspomnieć, że wszystkie części krzewu wykazują wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Czarny bez cieszy się coraz to większa popularnością i z chęcią wykorzystywany jest do robienia przetworów, soków a nawet smażenia w cieście naleśnikowych i aromatyzowania alkoholi. Jednak skupmy się na korze tego jakże znanego i popularnego krzewu.

Właściwości lecznicze kory czarnego bzu

Kora czarnego bzu wykazuje szeroki wachlarz zastosowań. Jest naturalnym remedium na wiele schorzeń oraz dolegliwości.

Przede wszystkim:

  • Wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwobrzękowe, moczopędne oraz napotne,
  • Wpływa na pobudzenie pracy jelit,
  • Wspomaga detoksykację,
  • Przyniesie pomoc przy przeziębieniu,
  • Działa odkażająco,
  • Przyniesie również ulgę przy stanach zapalnych gardła,
  • Wspomaga usuwanie kamieni oraz piasku z dróg moczowych,
  • Łagodzi bóle menstruacyjne ( mieszanki ziołowe),
  • Wspomaga również wydzielanie żółci,
  • Przyspiesza pracę przemiany materii,
  • Pomocna przy zaparciach.
Ważne:
Należy pamiętać o właściwym przygotowaniu rośliny przed spożyciem albowiem spożyta w postaci nieprzetworzonej oraz niedojrzałej może wywołać zatrucie pokarmowe.
Kora bzu nie wskazana jest również osobom borykającym się z niewydolnością nerek.
Natomiast napar z kory wypity w zbyt dużych ilościach może być przyczyną wymiotów!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *