Kozaki

Kozaki

Kozaki

Koźlarz babka bo o nim mowa zwany kozakiem oraz koźlakiem należy do grupy najczęściej i najchętniej zbieranych grzybów. Znalazł szerokie zastosowanie w kuchni min. jako dodatek do zapiekanek, farszów, sosów ale również do suszenia jak i marynowania. Mimo, ze grzyby ogólnie składają się w większości z wody zawierają również wiele cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tak jest również w przypadku bardzo popularnych kozaków. Znaleźć je możemy zarówno solo jak i w większych skupiskach. Trzon tego grzyba nie jest jadalny.

Dlaczego warto spożywać koźlaki?

Odpowiedź jest bardzo prosta:

  • Zawierają wiele cennych witamin min. A, E, D, C, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak miedź, fosfor, żelazo oraz cynk potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
  • Są również źródłem białka oraz aminokwasów egzogennych ( takich których Nasz organizm nie jest w stanie sam syntezować),
  • To również bogate źródło błonnika który pozytywnie wpływa na cały układ pokarmowy,
  • Zapewniają uczucie sytości na dłużej dlatego też wskazane są w dietach odchudzających,
  • Doskonale odkwaszają organizm,
  • Dzięki zawartości chromu obniżają poziom cukru we krwi.

Musimy jednak pamiętać, ze grzyby są ciężkostrawne. Unikać ich powinny dzieci, osoby starsze oraz borykające się ze schorzeniami nerek i wątroby.

Pamiętajmy jednak, że kozaka możemy pomylić z bardzo trującym grzybem dlatego też bądźmy bardzo ostrożni a w razie wątpliwości zapytajmy znawcę grzybów.

„Kto pyta nie błądzi” a może uchronić się przed bardzo poważnym zatruciem a czasami śmiercią!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *