Królowa nowalijek - Rzodkiewka

Królowa nowalijek – Rzodkiewka

Królowa nowalijek – Rzodkiewka

Rzodkiewka przez wielu z Nas jest niedoceniona. Nie na darmo została nazwana „Królowa nowalijek”. To niepozorne małe warzywo jest skarbnicą wielu witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne wykazuje również wiele właściwości prozdrowotnych dlatego też powinna się znaleźć w codziennym menu każdego z Nas.

Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?

Odpowiedź jest bardzo prosta:

  • Jest bogatym źródłem witamin ( A, C, K oraz witamin z grupy B) oraz minerałów ( potasu, fosforu, żelaza, wapnia, siarki oraz cynku),
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne,
  • Doskonale oczyszcza organizm z zalegających toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii,
  • Pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz wątroby,
  • Zapobiega anemii,
  • Wpływa na poprawę pracy metabolizmu,
  • Wskazana osobom borykającym się z wysokim ciśnieniem krwi albowiem potas zwany „ pierwiastkiem życia” reguluje ciśnienie oraz tętno,
  • Jest doskonałym wsparciem dla układu immunologicznego,
  • Zalecana przy problemach z koncentracją oraz pamięcią,
  • Doskonała dla włosów i paznokci ( zawartość siarki sprawi, ze zapobiega rozdwajaniu włosów oraz paznokci wzmacniając je),
  • Polecana przy męczącym kaszlu albowiem wykazuje działanie wykrztuśne,
  • Zadba o prawidłowa pracę układu nerwowego,
  • Błonnik w niej zawarty pozytywnie wpłynie na pracę jelit oraz cały układ pokarmowy.

Rzodkiewkę warto uprawiać w swoich przydomowych ogródkach. Jednak można ja także uprawiać w doniczce – wystarczy dobra ziemia i troszkę słońca oczywiście nie zapominając o podlewaniu. Nie należy do warzyw wymagających. Oczywiście najlepsza jest tuz po zebraniu jej. Nadaje się do kanapek, sałatek oraz surówek ale również smakuje wyśmienicie sama bez dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *