Królowa wśród przypraw - wanilia

Królowa wśród przypraw – wanilia

Królowa wśród przypraw – wanilia

Znana zarówno w Polsce jak i na całym świecie. Ceniona przede wszystkim za walory smakowe oraz zapach. Wanilia należy do jednej z najdroższych przypraw ( obok szafranu). Dodajemy ją do ciast, kompotów, kremów, budyniów oraz deserów. Dostępna w postaci sproszkowanej, olejku, ekstraktu oraz w strąku i ta oczywiście wykazuje najwięcej właściwości nie tylko smakowych ale również prozdrowotnych. Jakie? Dowiecie się w dzisiejszym artykule.

Właściwości wanilii

Wielu z Nas używa wanilii przede wszystkim do wypieków ( ach ten zapach sernika z jej dodatkiem). Jednak ma Nam do zaoferowania nie tylko „nieziemski” smak i aromat ale również swoje prozdrowotne właściwości do których należą min.

  • Wykazuje działanie antynowotworowe,
  • Działa przeciwzapalnie oraz rozkurczowo,
  • Pomocna przy bolesnym miesiączkowaniu,
  • Opóźnia procesy starzenia,
  • Olejek waniliowy wykazuje działanie uspokajające, antydepresyjne oraz antyoksydacyjne,
  • Wpływa korzystnie na układ krążenia, nerwowy oraz pokarmowy,
  • łagodzi nadpobudliwość,
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Wspomaga pracę żołądka,
  • Pomocna w bezsenności.

Wanilia to nie tylko aromatyczna przyprawa, która nada wyjątkowego smaku Naszym ciastom. Oferuje również wiele korzyści zdrowotnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018