Kruche rogaliki na piwie

Kruche rogaliki na piwie

Witajcie:)

Dzisiaj przepis na super kruchutkie i co ważne przepyszne rogaliki. Uwierzcie mi, ze wypróbowałam wiele przepisów ale ten jest zdecydowanie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie Najlepsze:). Zachęcam do wypróbowania

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 22 dkg masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki piwa
  • cukier waniliowy
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę – łączymy. Powstanie nam kruszonka. Następnie dodajemy cukier waniliowy oraz piwo. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Sukcesem jest dobre wyrobienie ciasta. Gotowe wkładamy do woreczka i na godzinkę do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkujemy na kształt koła, które dzielimy na 6 lub 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy powidła i zwijamy zgrabne rogaliki. Gotowe przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut do ładnego zrumienienia rogalików. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *