Kruszon

Kruszon

Witam Wszystkich:) Dzisiaj przepisik na mega dobre ciacho znane również jako pleśniak. Kruche ciasto, powidła śliwkowe lub owoce niebiańska pianka – czy potrzeba coś więcej? Ciasto jest proste w przygotowaniu i jedno jest pewne- na jednym kawałku się nie skończy 😉 Moje ciacho w wersji z powidłami śliwkowymi. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

Ciasto:

  • 2.1/2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dkg margaryny
  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka cukru do białek

Wykonanie:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną margarynę, żółtka oraz cukry. Zagnieść gładkie ciasto. Gotowe podzielić na dwie części ( jedną mniejszą drugą większą). Większą przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Do drugiej części dodać kakao i chwilkę wyrobić do momentu połączenia się kakao z ciastem. Postąpić jak z pierwszą częścią ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier ( 1 szklankę). Gdy masa będzie sztywna i lśniąca wsypujemy suchy budyń i chwilkę miksujemy. Większą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach ścieramy jasne ciasto, delikatnie przyklepujemy- wykładamy powidła śliwkowe. Na powidła wcześniej ubitą pianę z białek. Następnie ścieramy na tarce ciasto kakaowe. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Upieczone i przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

 

Kruszon
Kruszon

Ciacho godne polecenia. W sam raz do popołudniowej kawci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to – blog kulinarny 2018