Książki kucharskie

Książki kucharskie

Książki kucharskie

W dobie internetu książki kucharskie odeszły w zapomnienie. Gdy tylko chcemy coś przyrządzić inspiracji szukamy oczywiście w internecie gdzie jest masa przepisów na potrawy z każdego zakątka Świata. Nie da się zaprzeczyć ale takie rozwiązanie jest bardzo wygodne. Nie wymaga wychodzenia z domu i co ważne znajdziemy każdy nawet najbardziej wymyślny przepis jaki tylko przyjdzie Nam do głowy. Jednak mimo wielkiego uproszczenia w szukaniu sposobów na przyrządzenie dań książki kucharskie w dalszym ciągu mają wielu zwolenników, którzy z chęcią wertują strony książek kucharskich przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Dlaczego tak jest mimo tak bardzo rozwiniętej technologii? O tym w dalszej części artykułu.

„Stare nie zawsze oznacza gorsze”

Chociaż dla wielu z Nas książki kucharskie przeszły do „lamusa” w dalszym ciągu jest wiele osób, które nie wyobrażają sobie przygotowania potraw właśnie bez nich. Internet oczywiście jest dużym ułatwieniem jednak okazuje się że korzystanie z przepisów internetowych może sprawiać wiele problemów mimo pochlebnych pod nimi komentarzy. To co dla kogoś może okazać się „strzałem w dziesiątkę” dla Nas może okazać się wielkim niewypałem. Jak się okazuje w książkach kucharskich zwłaszcza tych starych, które były przekazywane z pokolenia na pokolenie wszystkie przepisy były sprawdzone i niejednokrotnie testowane przez Nasze Mamy, Babcie i Prababcie. A wiele osób jest tradycjonalistami, które chętnie wracają do czasów dzieciństwa. Niejednokrotnie szukamy przepisu nawet w sieci na „starodawne racuchy”, którymi pachniał cały dom gdy wracaliśmy ze szkoły gdy byliśmy dziećmi. Nie ukrywając znalezienie takiego przepisu w internecie jest nie lada wyzwaniem a w książce kucharskiej Naszej Mamy z całą pewnością taki przepis jest. I uwierzcie, że tu nie chodzi o rywalizację przepisów z sieci a tych z książek kucharskim albowiem zarówno i te i te mają swoich zwolenników jak i przeciwników. Jednak chyba prawie każda Pani domu ma na swojej półce kilka książek kucharskich z których chętnie korzysta czy to z sentymentu czy też innego powodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *