Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydzę zna każdy. Najczęściej spożywamy ja w postaci kasz, mąk oraz płatków śniadaniowych. Jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawianych na całym świecie. Gdy tylko przyjdzie na nią sezon bardzo chętnie sięgamy po kukurydzę w kolbach. Zajadamy się wtedy z wielkim apetytem. To właśnie kukurydza była podstawowym pożywieniem Majów, Azteków oraz Inków. I nic w tym dziwnego albowiem jet skarbnicą składników odżywczych oraz witamin które odpowiadają za prawidłowa pracę Naszego organizmu. I chociaż nie trzeba nikogo przekonywać do jej spożywania coraz bardziej zyskuje na popularności albowiem należy do produktów bezglutenowych.

Dlaczego warto spożywać kukurydzę?

Kukurydza jest również nazywana „Złotem Indian”. Nic w tym dziwnego albowiem wykazuje wiele właściwości zdrowotnych oraz ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Jednak przede wszystkim:

  • Jest bogatym źródłem witamin ( A, E, D, C oraz witamin z grupy B) oraz składników mineralnych ( potasu, magnezu, żelaza, wapnia, cynku, selenu oraz jodu ),
  • Zawiera spore pokłady kwasu foliowego,
  • Dzięki zawartości luteiny chroni Nasz wzrok oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej,
  • Wpływa na odpowiedni rozwój płodu,
  • Wspomaga pracę wątroby,
  • Polecana osobom zmagającym się z chorobami nerek,
  • Pomocna w walce z cholesterolem,
  • Jest doskonałym źródłem kwasów Omega 3,
  • Co ważne jest również silnym antyoksydantem,
  • Chroni przed działaniem wolnych rodników,
  • Zwiększa odporność,
  • Przedłuża młodość.

Kukurydza to nie tylko „remedium” na wiele dolegliwości. Doskonale sprawdzi się w kuchni. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kurczaka lub żeberek. Jednak wielu z Nas również używa mąki kukurydzianej do wypieków.

Jedno jest pewne. Warto wprowadzić kukurydzę do swojego menu na stałe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2019