Lawenda

Lawenda

Lawenda

Lawendę znamy wszyscy. Wykorzystujemy ja chętnie do dekoracji mieszkać lub aromaterapii. Ale czy wiemy, ze wykazuje również właściwości lecznicze? Natomiast olejek lawendowy już w Starożytności wykorzystywano do kąpieli oraz kadzideł. Jednak wykorzystywana jest również w kosmetologii do produkcji perfum oraz kosmetyków. Dlaczego warto polubić lawendę? Odpowiedź w dzisiejszym artykule.

Właściwości lawendy

Z łaciny słowo lawenda znaczy „oczyszczać”. Cechuje ją silny, aromatyczny zapach dlatego tez tak chętnie wykorzystywana jest w aromaterapii.

Jednak wykazuje również wiele właściwości zdrowotnych:

  • Ułatwia procesy trawienne oraz wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych,
  • Wykazuje działanie rozkurczowe, przeciwbakteryjne oraz w mniejszym stopniu przeciwgrzybicze,
  • Dba o prawidłową perystaltykę jelit,
  • Łagodzi bóle brzucha oraz kolki,
  • Zmniejsza stan napięcia nerwowego, zmniejsza niepokój oraz ułatwia zasypianie,
  • Olejek lawendowy jest bogaty w witaminę C, garbniki, antocyjany, sole mineralne oraz kwasy organiczne,
  • Pobudza krążenie krwi,
  • Doskonała do oczyszczania skóry, problemy skórne oraz oparzenia,
  • Przyspiesza gojenie ran,
  • Skutecznie odstrasza owady,
  • Pomocna również przy chorobach reumatycznych.

Lawenda swoim urokiem udoskonali Nasze przydomowe ogródki oraz balkony. Jest doskonałym naturalnym sposobem na wiele dolegliwości. Naprawdę warto się w nią zaopatrzyć albowiem może przynieść wiele korzyści i to nie tylko dekoracyjnych ale również zdrowotnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018