Leczo z cukinii pomysłem na obiad

Leczo z cukinii pomysłem na obiad

Leczo z cukinii pomysłem na obiad

O tym, że cukinia jest zdrowa wiedzą wszyscy. Pomysłów na dania z cukinii jest wiele. Doskonałym pomysłem jest leczo, danie lekkie oraz smaczne. Jest to mieszanka duszonych warzyw w sam raz na lekki obiad. Tutaj dużo zależy od naszych gustów smakowych albowiem możemy do przygotowania użyć przeróżnych warzyw. Jedno jest pewne, danie nie wymaga stania godzinami w kuchni a z całą pewnością skusi się na nie nawet największy niejadek. Jako dodatki oprócz warzyw dodajemy boczek i kiełbasę, jednak w przypadku wegetarian omijamy te dodatki. Jedno jest pewne – danie jest godne polecenia.

Przepis na leczo z cukinii

Składniki:

  • jedna duża cukinia lub kilka mniejszych
  • dużą cebulę
  • cztery świeże pomidory lub te z puszki
  • czerwoną paprykę
  • kiełbasę najlepiej śląską
  • kawałeczek boczku
  • zioła oraz przyprawy ( sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn,oregano oraz bazylię).

Wykonanie:

Kiełbasę oraz boczek pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni. Do podsmażonych dodajemy pokrojoną cebulę oraz paprykę. Na sam koniec dodajemy pozostałe warzywa obrane oraz pokrojone. Całość zalewamy wodą, doprawiamy do smaku i dusimy około 15 minut.

Jak widać nie potrzeba wiele wysiłku aby w krótkim czasie przygotować smaczne danie. Leczo smakuje wyśmienicie podane zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Póki sezon korzystajmy ze świeżych warzyw oraz owoców jak najczęściej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018