Liść laurowy

Liść laurowy

Liść laurowy

Liść laurowy zwany również wawrzynem szlachetnym należy do jednej z najczęściej wykorzystywanych przypraw. Znalazł nie tylko zastosowanie w kuchni ale również w medycynie naturalnej. Dzięki swojemu charakterystycznemu aromatowi nadaje potrawom wyjątkowego smaku jednocześnie niwelując wiele przykrych dolegliwości. Bardzo często sięgamy po leki ( chyba nawet za często chociaż czasami są konieczne), jednak czasami zwykła przyprawa ma „magiczną moc” która bez pomocy farmaceutyków w naturalny sposób Nam pomoże. Może warto zanim wybierzemy się do apteki sięgnąć po naturę?

Właściwości liści laurowych

Lecznicze właściwości liści laurowych wykorzystywane były już w Starożytnej Grecji. Miały również charakter symboliczny albowiem chroniły przed złem i zapewniały opiekę Bogów.

Pamiętajmy jednak, że liście laurowe:

  • Są bogatym źródłem wielu witamin ( A, D, B6 oraz B12) oraz minerałów (magnezu, potasu oraz wapnia),
  • Wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne,
  • Niezastąpione przy artretyzmie oraz reumatyzmie,
  • Rozszerzają naczynia krwionośne,
  • Regulują poziom cukru we krwi,
  • Obniżają poziom złego cholesterolu,
  • Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych,
  • Pozytywnie wpływają na układ nerwowy wspomagając jego pracę,
  • Regulują metabolizm,
  • Dobroczynnie wpływają na układ trawienia,
  • Działają antyseptycznie oraz antynowotworowo,
  • Świeże liście są bogatym źródłem witaminy C,
  • Oczyszczają organizm z toksyn,
  • Działają wykrztuśne oraz przyniosą ulgę przy zatokach,
  • Pomocne przy grzybicy, łuszczycy oraz łupieżu.

Zalet spożywania liści laurowych jest ogrom. Wykorzystujmy je do przygotowywania dań jak najczęściej. Możemy również używać świeżych liści laurowym. Roślinkę można nabyć bez problemu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *