Łopian

Łopian

Łopian

łopian zwany również rzepem jest uporczywym chwastem. Jednak niewielu z Nas wie, ze wykazuje wiele właściwości leczniczych, które były wykorzystywane już w starożytności. Ciekawostką może być fakt, że w wielu krajach jest wykorzystywany również w kuchni. Częścią jadalną rośliny są liście oraz korzeń bardzo często wykorzystywane do zup oraz różnego rodzaju sałatek. Właściwości lecznicze łopianu wykorzystywane są na szeroką skalę od stuleci. Może warto przyjrzeć mu się bliżej!!!

Właściwości lecznicze rzepu

Przede wszystkim łopian:

  • Jest bogatym źródłem antyoksydantów,
  • Oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii,
  • Wpływa na zmniejszenie poziomu cukru we krwi,
  • Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, oczyszczające, rozkurczowe, moczopędne oraz ściągające,
  • Dzięki zawartości substancji śluzowych wykazuje również działanie powlekające,
  • Obniża poziom złego cholesterolu,
  • Wzmaga wydzielanie żółci oraz soków żołądkowych,
  • Przyjdzie również z pomocą w bólach reumatycznych,
  • Wpływa na regulację pracy układu pokarmowego,
  • Przyspiesza również pracę przemiany materii,
  • Wykazuje również działanie przeciwnowotworowe.

Łopian znalazł również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Nie tylko pozytywnie wpływa na włosy ( płukanka) ale również przyniesie pomoc w leczeniu trądziku, czyraków, świądu oraz wyprysków.

Ważne:

Chociaż łopian należy do roślin bezpiecznych tak jak w przypadku innych należy stosować go z umiarem. Kobiety w ciąży powinny zachować szczególną ostrożność a najlepiej zaprzestać jego stosowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *