Lubczyk

Lubczyk

Lubczyk

Ta „magiczna roślina” jest znana i stosowana od wieków nie tylko w kuchni czy kosmetyce ale również w ziołolecznictwie. Możemy o nim usłyszeć, również pod nazwą „zioła miłości” ponieważ często był stosowany jako afrodyzjak. Lubczyk nie tylko nada wyjątkowego smaku oraz aromatu Naszym potrawom ale co ważne pozytywnie wpłynie na zdrowie.

Właściwości lubczyku

Jak już wcześniej zostało wspomniane lubczyk jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw jednak również doskonałym remedium na wiele dolegliwości.

Przede wszystkim:

  • Wykazuje działanie rozgrzewające oraz rozkurczowe,
  • Pomocny przy bólach brzucha, wzdęciach oraz niestrawności,
  • Dobry dla „niejadków” ponieważ wzmaga apetyt,
  • Działa moczopędnie dlatego polecany jest osobom mającym problemy z nerkami,
  • Zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,
  • Łagodzi bóle menstruacyjne,
  • Pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe, wykazuje działanie wykrztuśnie dlatego też jest naturalnym lekiem na katar oraz kaszel,
  • Pomocny przy łuszczycy, trądziku oraz wypryskach,
  • Jest źródłem drogocennych antyoksydantów,
  • Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe,
  • Pobudza trawienie.

Ta „magiczna roślina” w kuchni stosowana jest w szerokim zakresie zarówno do dań mięsnych, ryb, marynat, bulionów, surówek jak i wypieku domowego pieczywa.

Dla przypomnienia jest afrodyzjakiem dlatego nosi także nazwę „rośliny miłości”.

Wybór należy do Was, ale czy nie warto wprowadzić lubczyk do swojego jadłospisu na stałe?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018