Lukrecja

Lukrecja

Lukrecja

Lukrecja znajduje się w wielu produktach żywieniowych głównie jako środek słodzący albowiem jest kilkadziesiąt razy słodszą od cukru trzcinowego. Jednak ze względu na swój specyficzny smak nie jest lubiana przez wszystkich. A wielka szkoda albowiem jest wykorzystywana nie tylko w medycynie ale również w kosmetyce, ziołolecznictwie i jak już wcześniej zostało wspomniane w przemyśle ż. Jej właściwości prozdrowotne były wykorzystywane już przez starożytnych Greków oraz Rzymian. U Nas po wielu latach znów wraca do łask. Dlaczego więc warto używać lukrecji? Odpowiedź w dzisiejszym artykule.

Właściwości lukrecji

  • Wykazuje działanie przeciwwirusowe oraz bakteriobójcze,
  • Zawiera olejki eteryczne oraz sole mineralne,
  • Przyniesie pomoc w leczeniu chorób żołądka, wątroby, nerek oraz pęcherza moczowego,
  • Działa wykrztuśnie,
  • Regeneruje błony śluzowe żołądka,
  • Jak potwierdzają badania może również hamować rozwój bakterii Helicobakter pylori, która jest jedną z przyczyn powstawania wrzodów,
  • Dzięki właściwościom bakteriobójczym zwalcza próchnicę oraz hamuje rozwój płytki nazębnej,
  • Zalecana jest przy chorobach gardła oraz oskrzeli,
  • Przeciwdziała stłuszczeniu wątroby,
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Swoje zastosowanie lukrecja znalazła również w kosmetyce. Wskazana jest przede wszystkim do cery tłustej ze skłonnością do trądziku. Doskonale uelastycznia i regeneruje skórę.

Ważne:

Mimo swoich wielu właściwości prozdrowotnych nie jest wskazana wszystkim. Nie powinny jej używać kobiety w ciąży oraz karmiące. Osoby z wysokim ciśnieniem również powinny jej unikać. Co ważne powinny na nią uważać również wszyscy z chorobami nerek oraz marskością wątroby.

Należy również pamiętać, ze jej zbyt długie stosowanie również może wywołać skutki uboczne min. zawroty głowy, zaburzenia rytmu serca oraz obrzęki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2019