Macierzanka

Macierzanka

Macierzanka

Macierzanka należy do grupy roślin wieloletnich dziko rosnących jednak bez problemu można ją uprawiać w przydomowych ogródkach. Pochodzi z tej samej rodziny co doskonale wszystkim znany tymianek. Większość z Nas z pewnością traktowało tą roślinę jako ozdobną a tymczasem wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych z których korzystano już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. Macierzanka swoje zastosowanie znalazła również w kuchni, kosmetyce a także farmaceutyce. Jak często w Naszym przydomowych ogrodach uprawiamy rośliny w celach dekoracyjnych nie zdając sobie sprawy jak wiele dobrego mogą wnieść do Naszych organizmów.

Właściwości prozdrowotne macierzanki

  • Wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, rozkurczowe, antyseptyczne oraz wykrztuśne,
  • Pobudza wydzielanie żółci oraz soków żołądkowych,
  • Wspomaga trawienie,
  • Łagodzi tzw. kaszel palacza,
  • Pomocna przy wzdęciach oraz bólach brzucha,
  • Przyniesie również pomoc przy suchym kaszlu,
  • Wykazuje również silne właściwości odkażające,
  • Wskazana osobom z brakiem apetytu,
  • Wzmacnia organizm,
  • Łagodzi nerwobóle oraz bóle głowy,
  • Doda wigoru oraz energii,
  • Wskazana przy infekcjach zębów, dziąseł oraz gardła.

Macierzankę bez problemu możemy wykorzystać w kuchni jako przyprawę. Sprawdzi się do potraw z warzyw, mięs, zup, bigosu a także serów. Jednak musimy pamiętać, ze naprawdę wystarczy tylko szczypta albowiem w przeciwnym razie możemy popsuć cały smak przygotowywanego dania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *