Majeranek

Majeranek

Majeranek

Majeranek należy do jednej z najbardziej znanych oraz najczęściej wykorzystywanych przypraw szczególnie do dań ciężkostrawnych. Często mylony jest z oregano albowiem obydwa zioła należą do tej samej „rodziny”. Stosować go można na wiele sposobów lecz najczęściej wykorzystywany jest w postaci suszonej. Należy pamiętać, że wysuszony majeranek ma o wiele mocniejszy aromat od świeżego dlatego tez warto dodawać go w mniejszej ilości. Jednak zioło to jest nie tylko doskonałą przyprawą do wielu potraw ale także naturalnym sposobem na wiele dolegliwości. Jakich? O tym przeczytacie poniżej.

Właściwości majeranku czyli moc witamin i składników mineralnych.

Wszyscy doskonale wiemy, że to co naturalne a najlepiej z przydomowych ogródków jest najlepsze i najzdrowsze. Majeranek należy do ziół, które bez problemu możemy hodować w przydomowych ogródkach a także w doniczce na parapecie. Nie tylko nada niesamowitego aromatu potrawom ale również pomoże wyeliminować wiele dolegliwości.

  • Jest bogactwem witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B, niacyny oraz ryboflawiny,
  • To naturalne źródło magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, cynku oraz sodu,
  • Zawiera „bezcenne” antyoksydanty, które wykazują działanie przeciwnowotworowe,
  • Działa zbawiennie na układ trawienny min. łagodzi wzdęcia oraz nudności, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i co ważne łagodzi skurcze jelit,
  • Dobroczynnie wpływa na pracę wątroby oraz trzustki,
  • Wpływa na regulację cyklu miesiączkowego,
  • Obniża ciśnienie krwi,
  • Przyspiesza pracę przemiany materii,
  • Napar z majeranku będzie pomocny przy zatokach, katarze oraz kaszlu,
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • Pomocny przy bólach menstruacyjnych, migrenach oraz przy stanach zapalnych zębów oraz mięśni.

Wielka moc drzemie w tej niepozornej przyprawie. Używajmy jej jak najczęściej w swojej kuchni albowiem z całą pewnością wniesie wiele dobrego do Naszych organizmów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018