Mak lekarski

Mak lekarski

Mak lekarski

Właściwości lecznicze maku były znane już w starożytności. Zazwyczaj używamy nasion maku. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca. Te malutkie nasionka są pełne minerałów oraz witamin, jednak musimy pamiętać aby spożywać je z umiarem albowiem są ciężkostrawne a w niektórych wypadkach wywołać nawet wstrząs anafilaktyczny bezpośrednio zagrażajacy Naszemu zdrowiu.Mak znalazł również zastosowanie we współczesnej medycynie. Mianowicie mowa o makówkach oraz makowinach. Wykorzystywane są do produkcji mleczka z którego otrzymuje się opium ( źródło alkaloidów -kodeina, morfina). Pewnie dobrze wiemy, ze wykorzystywane są do walki z silnym bólem np. po urazach jak również w przebiegu chorób nowotworowych. Musimy jednak pamiętać, ze są to substancje narkotyczne oraz silnie uzależniające dlatego bardzo ważne jest przyjmowanie ich wyłącznie pod ścisła kontrola lekarza.

Spożywajmy mak z umiarem

Mimo, ze zawiera sporo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ( A, D, E, K) oraz minerałów może być szkodliwy dla zdrowia, dlatego tak ważne jest aby spożywać go z umiarem. Do celów spożywczych wykorzystuje się mak niebieski ( posiada bardzo niska zawartość alkaloidów o działaniu narkotycznym). Mak znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Stosowany zewnętrznie łagodzi stany zapalne oraz natłuszcza skórę.

Pamiętajmy, że nawet za samosiejki maku rosnące w naszych przydomowych ogródkach oraz na rabatach może Nam grozić sprawa karna albowiem w obecnych czasach można go tylko uprawiać mając specjalne pozwolenia.

Ważne:

Mak może powodować interakcje z lekami dlatego też przed spożyciem warto zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *