Mak

Mak

Mak

Chociaż mak ( niebieski) najczęściej wykorzystujemy na Święta do wypieków jest doskonałym dodatkiem do ciast przez cały rok. Mowa oczywiście o tym w ziarenkach chociaż wiosną gdy kwitnie niesamowicie ozdabia krajobraz. Każdy z Nas słyszał, że właśnie mak oprócz zastosowania w kuchni wykorzystywany jest również do produkcji narkotyków i co ważne jest składnikiem wielu leków przeciwbólowych (mak lekarski z którego wytwarza się opium – bazę do leków).

CHOCIAŻ CIASTA Z JEGO DODATKIEM SMAKUJĄ WYŚMIENICIE PAMIĘTAJMY, ŻE SPOŻYTY W NADMIARZE DZIAŁA JAK NARKOTYK!!!

Właściwości prozdrowotne maku

Właściwości lecznicze maku były znane i wykorzystywane już w starożytności.

Przede wszystkim mak:

  • Jest doskonałym źródłem witamin min. witaminy C, A, E, D oraz minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk,sód, miedz oraz mangan,
  • Wpływa na regulację pracy wątroby oraz nerek,
  • Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na pracę serca,
  • Pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit,
  • Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • Wzmacnia oraz uszczelnia naczynia krwionośne,
  • Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy,
  • Chroni organizm przed chorobami nowotworowymi dolnego odcinka przewodu pokarmowego,
  • Zapobiega zaparciom albowiem wykazuje działanie przeczyszczające,
  • Jest bogatym źródłem białka,
  • Wykazuje działanie uspokajające,
  • Zawiera również spore ilości kwasu foliowego.
Ważne:

Mimo iż w wyrobach cukierniczych znajduje się niewielka ilość maku nie zaleca się spożywania go w większych ilościach albowiem jest ciężkostrawny. Wchodzi również w interakcje z niektórymi lekami dlatego też przed spożyciem warto zasięgnąć porady lekarza. Maku nie powinno się podawać również dzieciom, które nie ukończyły drugiego roku życia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *