Mąka gryczana

Mąka gryczana

Mąka gryczana

Mąkę tą otrzymuje się poprzez zmielenie nasion gryki. Dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością ale również w większych marketach. Jest produktem bezglutenowym, dlatego szczególnie polecana jest osobom uczulonym na gluten i wegetarianom. Jednak nie oznacza to, ze i my nie możemy korzystać z jej dobrodziejstw. Wykazuje właściwości prozdrowotne oraz posiada wiele wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Możemy ją również bez problemu przygotować sami w domu poprzez zmielenie nieprażonych nasion kaszy gryczanej. Warto również dodać aby łączyć np. mąkę pszenną z gryczaną albowiem produkty przygotowywane wyłącznie na mące gryczanej są kruche i się po prostu rozpadają. Dzięki mące gryczanej nie tylko wzbogacimy smak przygotowanych potraw ale również wniesiemy wiele cennych składników odżywczych do Naszego organizmu.

Dlaczego warto stosować mąkę gryczaną?

Odpowiedź jest naprawdę prosta:

  • Jest produktem bezglutenowym,
  • Posiada niski indeks glikemiczny,
  • Jest bogatym źródłem błonnika, który nie tylko pozytywnie wpłynie na pracę jelit ale również całego układu pokarmowego,
  • Doskonale sprawdzi się również przy zaparciach,
  • Reguluje poziom cukru we krwi,
  • Wpływa na poprawę trawienia,
  • Obniża ciśnienie krwi oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych,
  • Dzięki zawartości polifenoli wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
  • Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
  • Przyniesie ulgę przy bólach głowy a także przy nerwicach oraz depresji,
  • Zawiera spore pokłady witamin (A, E, C, witamin z grupy B) oraz minerałów takich jak potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, sód, cynk oraz selen,
  • Jest bogatym źródłem białka roślinnego,
  • Obniża poziom cholesterolu.

O dobroczynnym wpływie mąki gryczanej można pisać naprawdę wiele. Jedno jest pewne. Warto wprowadzić ją do swojej kuchni na stałe.Doskonale nada się do wypieku pieczywa, ciast, naleśników, pierogów i makaronów. Pamiętajmy jednak aby najlepiej mieszać ja z inną mąką. I chociaż początki z używaniem jej mogą być trudne warto się do niej przekonać albowiem stosowanie jej może przynieść tylko korzyści!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *