Mąka jaglana

Mąka jaglana

Mąka jaglana

O tym, ze kasza jaglana zawiera wiele właściwości prozdrowotnych wiemy wszyscy. A co z mąką jaglaną? Jest doskonałym zamiennikiem zwykłej mąki i co ważne posiada wiele cennych składników odżywczych oraz wykazuje właściwości prozdrowotne. Dla przypomnienia mąkę jaglana uzyskuje się poprzez zmielenie kaszy jaglanej. Jest jedną z najstarszych mąk i mimo wielkiej popularności w dalszym ciągu zyskuje coraz to większe grono zwolenników. Nie bez powodu oczywiście, ale o tym w dalszej części artykułu.

Właściwości mąki jaglanej

Na samym początku należy wspomnieć, że mąka ta jest produktem bezglutenowym i doskonale wpływa na nasz organizm.

Warto się w nią zaopatrzyć albowiem:

  • Jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo, potas, wapń oraz magnez,
  • Zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • Wpływa na regulację ciśnienia krwi,
  • Posiada niski indeks glikemiczny,
  • Jest bogactwem błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit oraz cały układ pokarmowy,
  • Zadba o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nerwowego,
  • Wykazuje działanie zasadotwórcze,
  • Dzięki zawartości lecytyny korzystnie wpływa na pamięć,
  • To spora dawka energii,
  • Wpłynie na regulację poziomu cholesterolu we krwi,
  • Posiada właściwości detoksykacyjne,
  • Zadba o prawidłową florę bakteryjna.

Jak jej używać?

Tak naprawdę możemy jej użyć do wszystkiego. Doskonale sprawdzi się do przygotowania naleśników, ciast, makaronów oraz pierogów.

Jedno jest pewne. Warto wprowadzić mąkę jaglaną do swojej kuchni na stałe!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × 1 =