Mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa

Jest to mąka o bardzo niskiej zawartości tłuszczu natomiast o wysokiej zawartości białka i węglowodanów. Jest produktem pozbawionym glutenu a powstaje w wyniki zmielenia kasztanów jadalnych. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych oraz składników odżywczych potrzebnych aby cieszyć się dobrym zdrowiem. Swoją tekstura przypomina mąkę pszenna dlatego tez chętnie wykorzystywana jest do przyrządzenia wypieków. Pocieszający jest również fakt, że zyskuje coraz to większe grono zwolenników.

Dlaczego warto używać maki kasztanowej?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta:

  • Jest bogatym źródłem witamin ( C, witamin z grupy B) oraz minerałów ( potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, sodu oraz cynku),
  • Posiada również spore pokłady błonnika, który pozytywnie wpływa na cały układ pokarmowy,
  • Ze względu na sporą zawartość żelaza polecana osobom borykającym się z anemią,
  • Zadba o prawidłową budowę kości,
  • Wpłynie na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu,
  • Zadba o prawidłową pracę mózgu,
  • Ochroni organizm przed działaniem wolnych rodników,
  • Zapobiega chorobom układu krążenia oraz serca,
  • Zalecana również w diecie cukrzycowej.

Zalet stosowania mąki kasztanowej jest wiele. Jedno jest pewne-warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu na stałe.

Mąka kasztanowa w kuchni

Ze względu na teksturę przypominającą mąkę pszenną oraz orzechowy zapach i lekko słodki smak doskonale sprawdzi się do przygotowania wypieków jak również bardziej wykwintnych dań.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *